Wednesday, January 6, 2010

gosip

'' ingatlah, ketika kamu menerima (berita bohong) itu dari mulut ke mulut dan kamu katakan dengan mulutmu apa yang kamu tidak ketahui sedikit pun,dan kamu menganggapnya remeh sedangkan dalam pndangan allah itu soal besar'' an-nur:15


rase dah lame x tulis benda2 mcm ni..so, terdetik nak tulis satu post yang baik sket.hehe..

sebenarnye, rase mcm semua org tahu kenapa ayat ni diturunkan. Ayat ni diturunkan rentetan daripada peristiwa Aisyah R.A, isteri rasullallah yang diperkatakan org bila mereka nampak beliau berjalan diiringi Safwan ibnu Mutta'l, seorang sahabat rasul Allah. Aisyah sedang mencari kalungnya yg ilang smpai rombongan yang ikut bersama2 dia ketinggalan (skema nyer ayat).

bila Safwan terjumpe Aisya sedang berseorngn, dia bagi Aisya tunggang unta dia untk ke Madinah..org yang melihat mereka berkata2 dan membuat andaian sendiri, smpailah tersebarnye desas-desus, sehingga org munafik membesar2kan cerita tu dan tersebarnye fitnah..


dikaitkan dengan tajuk post..GOSIP..rasenye, kite dah sinonim sgt ngn bergosip smpai kite x sedar, ia permulaan kepada fitnah.. ok2., diri sendiri mengaku, kdg2 suka bergosip2..tapi xdela melampau2..tapi, bila terbace ayat tu, rase tergegar hati, gerun..sebab , bila dikatakan kita anggap benda tu remeh, tapi bagi ALLAH, benda tu soal besar..

xtaula,tapi diri ni takut sgt bila terbca ayat ni, rase terpukul pada diri sendiri.mula terbayang2, apelah benda yang x benar yang tersebar2 dek mulut ni, x pun gosip2 benda yang kite sendiri pun xpasti kesahihan cerita tu.
sebenarnye, kalu masa kite byk terisi dengan benda2 berfaedah..banyak kerja nak buat, exam..study, assignment n so on, kita xkan ade mase pun nak bergosip dan mulakan kejahatan ape2 pun.kdg2 kita sendiri x sedar kite tergolong dari mereka yang suka sgt bergosip n sebarkan benda yang x benar...xdela kita, DIRI ni la..terase, sebab tu tulis


so..bagi yang dapat amik sumthing dari post ni, bgusla..tapi kalu x dapat ape2 pun, same2 la doakan diri ini n kwn2 yng lain jugak, supaya xtergolong dalam mereka yang suka sebarkan gosip= permulaan fitnah...

yer..begitulah tazkirah dari saya..sekian..

6 comments:

AnAk iBu said...

holloh.soie fiza.
gosip2kn ko.

Muhammad Anas bin Kamarudin said...

so true...
zaman skrg...
bnyk perkara yang berdosa,
namun dilakukan dgn berleluasa, sehingga dirasakan biasa...
"alah... keluar berdua2an laki perempuan... biasalah" contohnya...
naudzubIllah....
sama2 la perbaiki diri...

Alip Acap said...

wow
masyaAllah
bergelora diri membaca post ni
shukran kepada penulis kerana berkongsi
InsyaAllah, dosa lepas kita tinggalkan..
Sama-sama berbaiki kekurangan diri

.: Fiza Hasan Ganny :. said...

nani : mane ade aku ckp ko..adoii..
aku ckp pasal diri sendiri..

anas : betul2..skang ni benda2 besar org pndang remeh je..

alip acap : thanks..same2 la perbetul diri..smpai bergelora tu xtahan tu..wuwuw

anwar azhari said...

sigh..

not just gurls je sker gossip nih..

guys pn same gak..

masing2 kene bagi peringatan bile tgh dok ngan membe borak same2..

jgn lak sorg membe start, yg len smua ikut.. bahana..

thanks ustazah for sharing this..

.: Fiza Hasan Ganny :. said...

'ustazah' wow..haha
pujian tuh..