Wednesday, March 3, 2010

sinai

oleh kerana kemalasan untuk mengupdate..bagi brief note + tentetif jela eh
huhu...
day 1

-arrive at suez

-across tunnel syed ahmad

- mousa fortified firing position
* tempat kubu isreal, yang bjaya ditwn mesir by perjanjian yang bagi kemenangan pada mesir tapi syaratnye, sinai xleh dibangunkan.so, menyebabkan kbnyakan kwsn sinai mcm back to zaman2 dulu2 n bahan galian x dapat digali walaupun sinai kaya ngn bahan mentah..satu kerugian besar, sebab sinai ni kaya sgt ngn bhan galian, petroleum, uranium n etc2.


-visit uyun musa
* telaga untuk kaum nabi musa.ptt ade 12, tapi 2 je dapat jumpa.tempat nabi musa membelah laut kepada 12 bahgian untuk 12 suku kaum nabi musa.



* kolam air yang dikatakan tempat nabi ayub minum untuk sembuhkan penyakit kulitnya pun ade jugak..tapi, ade pendapat lain kata itu tempat mereka gali untuk cari petroleum, tpi air yang keluar.yang bestnye, air dia suam2 panas.mula2 ingat sebab cuaca, tapi sebab ade kolam air sebelah dia yang sejuk, xpanas mcm kolam air tu.subhanallah.


* pokok yang jadi sumber makanan pengikut2 nabi musa yang lari dari firaun pun ade.daunnye dikatakan ade bhagian yang manis, tapi bila rase masin je plak . -__-

-wadi arbaien. kat situ ade 12 mata air untuk kaum nabi musa. tmpat singgah untuk latiahan expdc ke sinai..

-cek in ke motel

- daki sinai at 2 a.m
* kitorng dibahagikan pada kumpulan..ade 10 kot x silap.kitorang kumpulan 6. kalu xlarat, boleh naik unta, tapi dah niat nak naik ngn kaki sendiri.nak rase sendiri mcm mane nabi musa naik ke puncak sinai..mlam tu dikatakan lagi sejuk + berangin dari malam2 lain..ade 6 atau lebih cekpoint sepanjang pendakian. pastu rase mmg semangat gile la..skali, baru kat cekpoint 2 da rase penat sgt. tpi nak teruskan jugak. unta yang lalu lalang membuat ati tergoda nak naik sebab penat..tapi berjaya naik tnpa unta.hehe..(lgpun naik unta mahal kot!)
pendakian amik mase 3 jam n dikatakan 10km..huh..


day 2


- solat subuh di puncak sinai
* sejuk sgt2.n wudu' dah batal so kena amik jgk gune air mineral yang dah dibawak.rase mcm nak mbunuh diri sendiri je bile gune air yang sejuk kat puncak sinai tu..
sgt sejukksss smpai tgn kebas n xrase lnsung..woah..bile solat, terhantuk plak kepala kat batu (adui).. then, kitorg tgk sunrise n then musrif cerita pasal nabi musa berkalam dengan allah di pucak sinai..mmg rase mcm ape yang dah tertulis dalam al-quran boleh kite nmpak kebenarannya depan mata..allahuakbar! mase yang same, ade jugak org lain ( kristian, korean) yang menganggap puncak sinai sbgai tempat suci mengikut kepercayaan masing2 n byk gelagat kite boleh lihat.ade yang teruja tgk sunrise sebb mereka menyembah matahari, ade yang menyanyi2 n mcm2 lagila...


bila nak turun, jalan lain pulak.jalan yang lagi pendek tapi sgt curam n x sesuai untuk naik sebab bahaya.so bile turun sekjap je..kurang sejam kot.tapi kaki sgt2 sakit n xtahan nak ke toilet mebuatkan setiap langkah sgt menyiksakan.seb baik ade toilet kat gereja yang ditutup n musrif sruh dia bukakkan.seb baik.rase nak mati je kalu xdapat g toilet time tu!!

- pkampungan nabi ilyas ( tunjuk dari gunung sinai time turun)

- cek out from motel

- st catherine, nampak 'fosil' lembu samiri, lawat makam nabi saleh.

- heading to dahab
* laut yang fames sbgai tempat diving, snokerling n tempat windsurfing.byk mat saleh g sini ( kena jage mate) hehe..mmg laut dia cantik sgt!! subhanallah...~


-cek in motel ke 2


-makan seafood kat dahab + beli cendera mata



-jalan2 n nikmati keindahan kat ctu..

day 3

- naik glass boat
* disebabkan xleh snokerling, nek glas boat..lantai dia boleh nmpak laut so bolehla tgk hidupan2 laut bwh tu..mcm2 spesis ade..ade besar, gmok..kecik..sume adela..mmg tgh lapa time ni so tgk ikan mcm nak makan je..hehe..tapi mmg cantikkk...

- jalan2 kat dahab

-cek out motel ke2

- heading to taba

* tempat terletak kubu salahuddin ayubi..tapi xleh g sebab pak arab nekkan harge boat.. dari taba, boleh nmpk sempadan 3 ngara, joran, palestin (xnk ckp israel sebab diri x iktiraf..huhuh) n saudi arab...

- balik ke alex



the best part is..catering dia mmg superb..malm ke 2 kitorg dapat makan nasi kerabu lagi..mmg sedap!!!!!

4 comments:

Zul Ikhwan Zahari said...

laa..sapa suruh hantuk kepala kat batu. rasanya perkampungan tu bukan nabi ilyasa tapi nabi Ilyas...
lembu samiri tu bukan fosil tapi dikatakan kesan drpd cahaya lembu yang dibuat drpd emas tu.
syabas la sbb naik ke puncak tanpa bantuan unta =)
nak tahu tak, tulah kali pertama kami buat nasi kerabu time jaulah.
lepas ni kena pikir 2,3 kali kot nak buat...

.: Fiza Hasan Ganny :. said...

owh..tq atas pembetulan.
yela...mcm 'fosil' (dalam kurungan sebb tu bukan fosil sebenar)..
huhuhu...
nasi kerabu sedap!!!!
kitorg untungla dapat makn..hehe...

YucIkA said...

hehehe...

nasi kerabu...

terbaek!!!

.: Fiza Hasan Ganny :. said...

sedap kan?
best2