Saturday, October 4, 2008

Eid @ Cairo











Theirs is this place called *rumah anak negeri* so many of the students which study at Monsurah, Cairo, Alexandria, Tanta Zagazig, Al- azhar stopped here to celebrate Eid ( Egyptian actually celebrate eid by just going to *hadiqah* (garden-like places) and tell each other *kullu sannah enta bi khir* (every year your are blessed)..huu…tapi kitorng da jadikan rumah anak negeri selangor mase raye 1st tu jadi perkampungan melayu,..suasane meriah mcm kat malaysia..but still it’s not the same when your family is not around.. *sad*









ambik gambar ngn datuk duta...huu











Wlaupon derang tak sambut raye semeriah kita, tapi one thing touches me is that they really utilize 100 % bulan ramadhan dengan ibadah…and even tgah malam, u can still hear people praying from gamek2 (masjid)..tgah jual barang, naik bas, derang akan bace al-quran..malam tahajud masjid penuh mcm solat jumaat…mmg best sgt..bile dapat rase.cuz ade stu malam kitorng akhwat tido kat masjid salim untuk wat tahajud.Terharu n pk yang malaysia len sgt…kalu dekat2 nak raye lagila lengang masjid..yang penuh, shopping complex…huhu…

1 comment:

dr. zulaikha said...

yup!!!
aku stuju ngn ko
smbut ramadhan kat timur tengah ni sgtla berlainan dgn malaysia..kt sini kte dpt mnghayati ramadhan 2 ngn mudah..sebab bi'ah kt sini..org2 kat sini sgt memuliakan ramadhan..len gle ngn malaysia..beruntung kte dpt peluang cmnie..ade hikmah kte x dpt rye kt msia..sbb kte dpt peluang yg bkn sng org len nk dpt..eh2..berceramah la plak ak kt sini..heee :)
neway, ko dh kt alex ke?
kem salam kt mar :)