Wednesday, September 10, 2008

ayat-ayat cinta


familiar with this tittle?? huhu...mmgla, cite novel laris yang telah difilemkan tula...karya novel Habiburrahman El Shirazy and directed by Hanung Bramantyo n pelakon2 wanita yang cun2 (yang hero cam kureng, hehe..but still...ok2)

actually, im really not a fan of reading love novels but my frens always talk and i saw they borrewed the book (actually, only one person had the book but they take turs to read it..its normal..haha)..tajuk pun mcm menarik je..tapi mcm mlas je nak amik tau...pg tadi, terdengar lagu theme dia sang by rossa entittled ayat2 cinta..bile da denga n hayati lyrics, i feel interested to watch the movie...luckily, jumpela kat u tube...hehe....layan jela cte tu...

sincerly, mmg cte ni sgt2 best, meaningful, and very touching...maybe ramai dah tgk n bace novel cte ni but just want to share...huhu...skang ni rase mcm nak cari novel dia plak...teringin nak bace la plak...hihihihi...its about a sacrifice for love fi sabillillah...and halangan2,dalam percintaan, menggambarkan percintaan berlandaskan islam, ang sikit sebanyak kehidupan di mesir (walupon shooting kat india and indonesia..huhu) and at the same time, terdengar la ayat2 bahasa arab amiyah yang dipelajari di ukm...huhu...bes plak bile faham ape yang dia ckp (part yang bahase arab tu...)

dlam cte ni termasuk la jugak cinta yang berempat segi, atau berlima segi, tak tahula...sebab hero tu ramai sgt peminat....huhu...but walupon ramai wanita yang menginginkan fakhri, fakhri hanya benar2 mencintai aisya....huhu...yela..dia tertarik pada aisya mase dia bagi tempat duduk kat org amerika yang sakit dlam tren.and pertahankan perlakuannya walupun ade la orng yang narrow minded bantah...aaahh...nak tau tgk je la...maria yang dah lame jadi jiran dia, yang dia kenal, dia tahu maria tu baik (wlupon dia bkn islam) tapi dia tak fall into her.yang lain2 tu maybe wanita2 tu yang lebih tertarik pada kelembutan ati dan kebaikan fakhri tu...


pastu, fakhri kawinla ngn aisyah ni wlupon fakhri 'dilamar' oleh sorang wanita bernama nurul (yang dia dah kenal2 dgn family tapi ati tetap nak kat aisya..)..si nurul ni plak taktau ape masalahnye, smapi ftnah fahkri rogol dia.,(padahal orng len) sbb fakhri tak balas surat cinta dia..
so, dia masukla penjara..aisya kan baru je kawin dgn fahkri, dia jadi ragu2 sape fakhri sebenarnye...dia pon watla 'research'..huhu...pastu dia tau fahkri tu baik sanye..so dia cari la peguam nak bela.tapi takde bukti..arghh...panjang plak nak cte...tapi, ade kaitan la dgn maria sebab maria je bole jadi saksi n buktikan fakhri tak besalah...masalahnye, si perogol tu dah langga si maria smpai dia koma,...

mase maria sakit hampir sampai ajal, aisya yang da jadi isteri fakhri tu, sanggup berkorban sebab dia rase maria ade harapan jadi muslimah and bole keluarkan fakhri dari penjara...so, dia suruhla si fakhri kawin ngn maria...time aksi2 manje and romantik maria n fakhri (dah kawinla time tu), bygkan la perasaan dia mcm mane...tapi pengorbanan yang dia wat sebab dia nak islamkan maria, and selamatkan nyawa maria...huhu...part yang dia beli baju baby (time tu tgah mengandung), bile dia nampak ade psangn lain, tapi dia beli sorang2 je...huwaaaa....sedih tul yang tu...

so...nak cte panjang la plak...ending dia, maria meninggal dalam iman dan fakhri bebas dari penjara...so, at last, fakhri bersama dgn orang yang benar2 dia cinta...tidak sia2 pengorbanan mereka...hahhahahahar... (emosi la plak)..

so, ni ade link ke cte tu kat u-tube...sape lum tgk, bole la tgk...hehehehe

http://www.youtube.com/watch?v=qmbuxLz5SUQ (pastu pepandai la korang cari yang sambung2 dia, huhu)

1 comment:

ProfHussaini said...

Salam

Seriously,,

Kena baca buku novel ni...

Bukan apa, tak pernah dengar ke orng cakap? :::> walaupun cerita AAC ni best, tapi boleh dianggap sampah kalu dibandingkan dengan buku novel AAC

Selamat Membaca