Monday, May 18, 2009

k810i mcm biskoot..!!


jumaat- pasar day

pakain- baju cokelat and sweater
misi- ikan 3 kilo, telor 30 biji, lala 2 kilo
k810i - dalam pocket sweater
kawan seperjuangan-chea


balik- teksi
pakaian-baju cokelat n sweater
ditangan- ikan 3 kilo n lala 2 kilo
dalam poket sweater- KOSONG!
waktu perasan hp xde - time nak set alarm nak tido jap..

mane hp aku ilang..huhu..cea..miskol jap!
arab mane dah amik..
bila call ade operater arab ckp ' hazihi numra mughlaq'..

o0oo..tidak..duniaku sunyi...
camne nak set alarm lepas ni??
' search google klik--> sony erricson phones..
( dah niat nak beli baru..haha)

hari isnin- beli no baru
pastu ade 'niat' nak call no lame..
truut...truut ( tachycardia..!! no ni ade??!!!)
bermula la conversation antara dua bangsa dan bahasa berbeza..lebih kurang ginila...

* 'aku'

halo...
' halo..'
min?
' lau samah...dah nimra bita'ai...ana awizah dah hatif' ( excuse me, ni no aku..aku nak balik tepon ni)
eih? min dah?? takkalim eih mish fahim ( minah arab ni xpaham lak)
' ana baulik, dah hatif bitai, ana awizah dilwakti...' (ni hp aku, nak hp skang)
eih? bla bla bla ( ckp laju wa aku xpham)
'istanna birahah...mumkin enti takkalim fil ingliziah??'
la' la' ana mish kalam fil inglizi!! min dah!! awizah eih ! ( nada menjerit + wat aku panas)
' eih eih?!! ana baulik dah hatif bitai..ana awiz dilwakti..! lau enti hud, HARoOM!! HARooM!!' (paham2 la kalu da ade pkataan haram tu)

lepas tu blakula aksi jerit-menjerit antara dua kaum hawa yang masing2 xpaham ape yang dituturkan...

(putus) cis..arab ni tutup lak! amik hp aku xnk bg balik.! xle jadi!

so, 2-3 kali la call..tapi still dia xpaham + jerit..

ok2...selepas 30minit....kali ni nak ckp baik2...

trut2...
halo
'halo, assalamualaikum..'
min?
'ana....dah hatif bitai'...dhoq fil yaumi gumuah' ( ni hp aku..ilang ari jumaat)
ley enti baulik bla bla bla!!! ( jerit2..xpaham)
' lau enti hud harOM!!!'

pastu minx tolong abg farouk..abg senior 6th year sbb abg din 3rd year xdapt direach..

pendekkan cte..abg tu bjaya tolong untuk mendapatkan hp itu...

habis wallpaper dituka gmb piyah n ira..

lagu2 kite dideletenye

amboi2..dah siap bergambo ngn hp ni!

masukkan ctc..tulisan arab lak (aku pun xtau cane hp ni ade tulisan arab)

*cte sebenar*

mase naik teksi...hp itu tercicir
lalu penumpang teksi itu mengambil hp itu...
dia telah mengabiskan kreditnye sebanyak 35 LE
hanye untuk mencarik tuannye
dan sudah lame mencari tuannya..
agaknye ..tula yang da wat harta..
tapi..baru 3 ari..
skjap sgt...

tapi yang pulangkan tu 'pakcik'
agaknye makcik tu pun panas..n xnak jumpe tuan hp tu..
hue2..malu2..pkcik tu kate..
suh kitorg blaja ckp arab..
pastu cakp terima kasih n bgla duit nak compensate kredit dia..

dia kate..ma fish musykillah..amanah minallah ( xde masalah..amanah allah)

upenye..sangkaanku terhadap orang arab ni...jauh sgt lari..
yela..sbb dah byk sgt kes hp kena curik
tapi aku ngaku..sume ni atas kelalaian diri sendiri..

moral of da story

- tak semestinya sbhgian salah, sumenye buruk
- jage adab berckp ngn orang,...jgn kasar..nnti elok2 nak tolong trus xjadi
- usaha nak crik dulu..kena ikhtiar.. baru crik jalan lain
-jgn la letak hp dalam poket sweater!!


alhamdulillah kerana allah tunjukkan aku hikmah ini
tima kasih yang dah tolong dpatkan hp ini..
sgt berharga..
kehilangan hp selama 3 hari bg pengajaran pada diri hina ni
*insaf*

tapi..terpakse lupekan niat beli hp baru!

p/s: ni bkn rekaan! cte btol..bg kwn2 yang pernah ilang hp tu...xpela..ade hikmahnye..yang x ilang tu jage2 la eh..huhu! slamat mju jaye!
* watak2 yang terlibat, maafla ye jika tak disebut..jase anda amat dihargai!*

8 comments:

Muhammad Anas bin Kamarudin said...

so that's how the story goes... at least you got your phone back...

itulah pentingnya 'husnuzzon' - bersangka baik... hehe...

Imran said...

hurm. tahinah sbb dapat balek. at least x yah beli nset baru. xD

.: Fiza Hasan Ganny :. said...
This comment has been removed by the author.
afeez.gonzalez said...

walamak..xsangke abg farouk berjaye memikat mak arab 2..bleh mnx tlg pasni..trimas2..

EQ SUTRA TRAINING & CONSULTANCY (SA0087022-W) said...

Apa2pn pkara paling penting adlh bsyukur dlu dgn stiap kejadian, di ikuti sabar dan kmudia redha pada ketentuan ILAHI ;-) Salam Ukhwah

.: Fiza Hasan Ganny :. said...

hahah...alhamdulillah..
mgkin niat untuk beli hp baru ditgguh ke tahun depan je..huhu

Anonymous said...

huhu..cte y best..bhse arab mntap gle..ali x tau pape..mcm langit bumi je skang.huhu

.: Fiza Hasan Ganny :. said...

kalu power sure org arab tu pham..ni smpai gaduh2...xphamla tu